Filmjölkslimpa med nötter och torkad frukt

??

Filmjölksbröd gott med lite Brie.

?????

Detta bröd är lätt att göra och väldigt saftigt och gott, men kräver sin tid i ugnsvärmen. Värm till 175 grader. Galler längst ned. Smörj en brödform med mycket smör eller måtta till ett bakplåtspapper.

Blanda ihop 2 dl rågmjöl, 4 dl vetemjöl, 1 tsk salt, sammanlagt 600 gram av frön, grovhackade nötter och frukt. Kläm ner 1 dl mörk sirap. Rör ner 1 tsk bikarbonat i 2 dl filmjölk. Tillsätt även detta i smeten och rör ihop.

???????

Grädda i två timmar.

Själv minskar jag på en del ingredienser och därmed även på tiden för gräddning. Ibland tillsätter jag blåbär i smeten samt kan ta vilken fil eller yoghurt som helst. Det går bra att använda smaksatt fil. Jag tar ca 2 dl fil eller yoghurt, sammanlagt 4 dl av mjöl och sammanlagt 4-5 dl av frön, hasselnötter, lite gryn och russin. 1 dl sirap, 1 tsk salt och 1 tsk bakpulver. Gräddningstiden brukar bli ca 60-75 minuter.

Jag använder pumpafrön, solrosfrön, hasselnötter, russin, fikon om det finns hemma och ibland blåbär direkt från frysen. I receptet tipsas det även om pekannötter. Ska testa med det vid nästa tillfälle. Mjöl…jag använder helst de med så få kolhydrater som möjligt. Till detta bröd har jag hittills använt rågmjöl och vetemjöl. Men måste testa med kokosnötmjöl, mandelmjöl, sojamjöl…

9 tankar på “Filmjölkslimpa med nötter och torkad frukt

  1. Hej Tina!
    Ser väldigt gott ut. Det kanske man skulle prova, men utesluter nötterna. Blir lite kli i halsen av det 😦
    Vi är ju tyvärr glada för smörgås i vår familj och det är väl inte så nyttigt, men ditt bröd verkar ju vara mer hälsosamt 🙂
    Ha det bra

    • Ama, absolut! 🙂 Bara jag kan uthärda diskbråck-smärtan lite bättre, ska jag knåda ihop en low carb limpa! Har köpt ytterligare en mjölsort från lchfbutiken.se. Ser fram emot att baka snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s