Skatt 📑 försĂ€kring och lite till📍

Det finns en del att fundera över, nĂ€r det gĂ€ller vistelse i Spanien. Vad sĂ€ger lagar och regler, vad Ă€r vi Ă„lagda att göra och sĂ„ vidare. Intressant att lĂ€sa bland olika frĂ„gestĂ€llningar och svar, och jag sparar det jag vill ha koll pĂ„

FörsĂ€kringar. Är det minst kostsamt att fara hem en svĂ€ng, för att fĂ„ ny reseförsĂ€kringsperiod i sin hemförsĂ€kring? Men LĂ€nsförsĂ€kringar dĂ„, som krĂ€ver att du dĂ„ Ă€r hemmavid en mĂ„nad innan det behagar att kickar igĂ„ng, för ny vistelse.

SjukvĂ„rd. Akut hjĂ€lp Ă€r alla överens om att vi snabbt kan Ă„tnjuta, och en bra sĂ„dan i Spanien. Alla tar vĂ€l med FK:s blĂ„ sjukförsĂ€kringskort för EU. Men om du Ă€r sjuk redan vid utresa? Eller om du blir sjuk pĂ„ din resa och behöver eftervĂ„rd, var ska den ske? Vilka försĂ€kringar gĂ€ller? Faktum Ă€r att risken att bli sjuk Ă€r större, Ă€n att drabbas av olycka.

Kanske det Àr billigare som icke-resident att teckna en spansk försÀkring, Àn att köpa extra reseförsÀkringsdagar frÄn svenska försÀkringsbolag. Möjligheten finns.

Marianne Larsson har en bra sammanfattning om svenska försĂ€kringar för svenskar: ”…Detta gĂ€ller svenska försĂ€kringar för de som Ă€r mantalsskrivna i Sverige. Om du Ă€r pĂ„ resande fot till exempel till Spanien, bör du se till att du har en gĂ€llande hemförsĂ€kring i Sverige. Reseskyddet som ingĂ„r i denna kan rĂ€cka olika lĂ€nge. Enligt vissa villkor (det vanligaste), gĂ€ller det i 45 dagar.

Man kan lÀtt tro att man Àr fullt skyddad med försÀkringskassans blÄ kort vid resor inom EU, men detta stÀmmer inte. Om du till exempel rÄkar ut för en hjÀrnblödning i Spanien och behöver akut intensivvÄrd, rÀcker detta till fullo. Om du dÀremot behöver eftervÄrd efter den akuta intensivvÄrden, mÄste du transporteras hem till Sverige om vÄrdbehovet Àr stort.

I vissa fall kvarstÄr intensivvÄrds-behovet efter den akuta perioden och dÄ Àr du inte skyddad av det blÄ kortet. Ett ambulansplan med intensivvÄrd frÄn Spanien till Sverige kan kosta en halv miljon kronor, om du saknar giltig försÀkring.

Den springande punkten i dessa sammanhang torde vara hur lĂ„ngt försĂ€kringsskydd man kan fĂ„ tag pĂ„. 45 dagar erbjuder de flesta försĂ€kringsbolag. IF erbjuder 90 dagar OM man Ă€r medlem i ”Skattebetalarnas förening”. Moderna försĂ€kringsbolag erbjuder 60 dagar i samtliga avtal.

Vissa bolag har krav pĂ„ hur lĂ€nge du mĂ„ste vara hemma innan en ny resa kan anses som just ”en ny resa”. Ta reda pĂ„ detta före avresa om du Ă€r en ”lĂ„ngliggare”.

Det finns vissa kort-försÀkringar som erbjuder ett förlÀngt reseskydd om du Àr Premiumkund. IsÄ fall mÄste du ha en miljon kr att placera i t ex Nordea. Detta Àr dÀrför inte ett alternativ för de flesta av oss som har spenderat vÄrt överskottskapital i Spanien.

MÄnga tror att ett en olycksfallsförsÀkring kan ersÀtta hemförsÀkringens reseskydd. Det kan den aldrig, oavsett vad sÀljaren pÄ försÀkringsbolaget sÀger. En olycksfallsförsÀkring tÀcker kostnader i samband med skada. Dock bara kostnader som uppstÄr i Sverige. DÀremot gÀller försÀkringens invaliditetsbelopp om du Àr borta frÄn Sverige i högst ett Är.

Det innebÀr att du kan fÄ ersÀttning för kvarstÄende besvÀr om du rÄkar ut för en skada i Sverige eller utomlands. En olycksfallsförsÀkring gÀller aldrig för en hemtransport till Sverige. Det Àr dÀrför viktigt att se till att komplettera en olycksfallsförsÀkring med ett reseskydd till exempel i en hemförsÀkring. Det rÀcker INTE att tala med en försÀljare. Be istÀllet att bli kopplad till en skadereglerare som faktiskt arbetar med denna typ av skador.

Vill man vara borta lÀngre Àn hemförsÀkringens reseskydd bör man teckna en förlÀngning. Detta Àr i de flesta fall sÄ dyrt att det faktiskt lönar sig att Äka hem en vÀnda, till bostaden i Sverige.

Det finns Ă€ven reseförsĂ€kringsbolag som specialiserat sig pĂ„ att teckna förlĂ€ngningar till hemförsĂ€kringar. TyvĂ€rr ocksĂ„ det ganska dyrt.

Gemensamt för bÄde reseförsÀkringsbolag och hemförsÀkringar Àr att de reglerar pÄ likartat sÀtt; de kollar om du varit sjuk innan avresa och meddelar om de kan ersÀtta dina kostnader. Har du högt blodtryck och drabbas av en stroke rör sig detta om ett försÀkringsfall som kan ersÀttas.

Om du dĂ€remot har fĂ„tt en dödsdom och Ă€ndĂ„ vill resa till Spanien en sista gĂ„ng gĂ€ller faktiskt inte nĂ„gon försĂ€kring, oavsett hur sjuk du blir. Allt efter devisen ”Det gĂ„r inte att försĂ€kra ett hus som redan brinner”

Marianne kompletterar med: http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-hemforsakringar

Hon funderar kring momentet reseförsĂ€kring i hemförsĂ€kringen. Kommer det att förĂ€ndras, upphöra? Ă„r det för dyrt för bolagen med tanke pĂ„ hur mycket och hur mĂ„nga Ă„rgĂ„ngar som reser, nu?

—–   ——-   ———   ——

SPANSK FÖRSÄKRING. Jag funderar vidare pĂ„ det dĂ€r med spansk försĂ€kring. Den ska vara prisvĂ€rd förstĂ„s, annars kan jag ju lika gĂ€rna förlĂ€nga den svenska eller resa hem och vĂ€nda i dörren. Fast sĂ„ lĂ€tt gĂ„r det inte, om man har LĂ€nsförsĂ€kringar. De krĂ€ver en hemmavistelse pĂ„ en mĂ„nad.

Jag har fĂ„tt ett förslag av en familj att kolla upp Santaluciaseguros. Det Ă€ldsta försĂ€kringsbolaget i Spanien. Jag har lĂ€st lite olika texter om bolaget och vad som kan tĂ€nkas ingĂ„ i olika avtal.

Som pensionĂ€r med mĂ„nga mĂ„naders vistelse i Spanien men som residenta i Sverige, har de tecknat en sĂ„ kallad ”Assistance Family Plus” i bolaget Santaluciaseguros. De beskriver försĂ€kringens innehĂ„ll och sĂ€ger att ”allt ingĂ„r”. Deras kostnad Ă€r 362 euro/Ă„r. Detta ska för dem vara mer prisvĂ€rt Ă€n att utöka svensk reseförsĂ€kring.

Priset Àr beroende av olika faktorer, sÄ det blir till att göra en förfrÄgan (quatation), för att fÄ veta exakt kostnad. Hoppas ni ser alla försÀkringspunkter, annars hör av er.

img_7248     

img_7249

img_7250

Det Àr med Marketing Services Mrs Ann Ball i Torrevieja jag nu har kontaktangÄende försÀkring med rese-del och dess olika tillÀgg.

En mindre hĂ€lsodeklaration för de 65+ ska göras. Men enligt Ann Ball ska det vĂ€ldigt mycket till, innan nĂ„gon nekas att teckna denna försĂ€kring. Jag har Ă€ven svensk översatt beskrivning men den Ă€r maskinöversatt.

——   ——–   ——–   ——

HÀr ett inlÀgg om en onödig avgift som vi icke-residenta kan ha blivit drabbade av, som icke-resident.

__                 __       ______      ____                 ___

Efter tre mÄnader i Spanien:

”Om man stannar lĂ€ngre Ă€n 3 mĂ„nader mĂ„ste man anmĂ€la sig hos polisen, registreras i deras utlĂ€nningsregister och meddela hur lĂ€nge man avser att stanna i landet.

(Jag lÀgger till: Detta för att kommunen ska fÄ tilldelning av den nationella kassan för polis, sjukvÄrd, infrastruktur med mera)

För att fĂ„ stanna lĂ€ngre Ă€n tre mĂ„nader mĂ„ste man ha en arbetsinkomst frĂ„n en arbetsgivare, pension, eget företag i Spanien, studera i privat eller offentlig skola i Spanien, eller ha tillgĂ„ngar som rĂ€cker för att försörja sig och familjen.  Alternativt ska man vara familjemedlem till en person som uppfyller nĂ„got av dessa krav” Detta kopierat frĂ„n en lĂ€nk som ser ut sĂ„ hĂ€r: http://www.svenskarispanien.com/viktig-info och dĂ€r finns Ă€nnu mer att lĂ€sa, om man vill

—–   ——–   ———-   —–

PÄ tal om att ibland vara lÀngre Àn sex mÄnader i Spanien

Kopierat frÄn Gerard Boeke:

”Spaniensvenskar kan ibland vistas i Spanien lĂ€ngre Ă€n sex mĂ„nader per Ă„r utan att behöva skatta dĂ€r.

Detta Ă€r viktig information för den som vill vara mantalsskriven (och skattskyldig) enbart i Sverige men vistas lĂ€ngre Ă€n  sex mĂ„nader per Ă„r i Spanien.

Det finns spansk lag som sĂ€ger att man har skatterĂ€ttslig hemvist i Spanien om man vistas dĂ€r mer Ă€n 6 mĂ„nader per Ă„r och svensk lag som sĂ€ger att man Ă€r obegrĂ€nsat skattskyldig i Sverige om man ”har vĂ€sentlig anknytning till Sverige” och ”tidigare har varit bosatt hĂ€r” (Inkomstskattelagen 3 Kap §3.3).

Det finns dessutom ett skatteavtal mellan Sverige och Spanien

DÀr framgÄr nÄgot som mÄnga inte kÀnner till, nÀmligen att om man stadigvarande har en bostad i bÄde Sverige och Spanien och Àr skattskyldig i bÄda lÀnderna enligt respektive lands lag, sÄ har man sin skatterÀttsliga hemvist primÀrt dÀr ens personliga och ekonomiska förbindelser Àr starkast (centrum för levnadsintressena) och dÄ Àr alltsÄ inte vistelsetiden i respektive land avgörande.

SÄ hÀr stÄr det i avtalet:

Artikel IV    SkatterĂ€ttsligt hemvist

Vid tillĂ€mpningen av detta avtal förstĂ„s med uttrycket ”person med hemvist i en avtalsslutande stat” varje person, som enligt lagstiftningen i denna stat Ă€r skattskyldig dĂ€r pĂ„ grund av hemvist, bosĂ€ttning, plats för företagsledning eller varje annan liknande omstĂ€ndighet.

Uttrycket inbegriper dock icke en person som Àr skattskyldig i denna avtalsslutande stat endast för inkomst frÄn kÀlla i denna stat eller förmögenhet belÀgen dÀr.

DÄ pÄ grund av bestÀmmelserna i punkt 1 fysisk person har hemvist i bÄda avtalsslutande staterna faststÀlles hans hemvist enligt följande regler:

Han anses ha hemvist i den avtalsslutande stat dĂ€r han har ett hem som stadigvarande stĂ„r till hans förfogande. Om han har ett sĂ„dant hem i bĂ„da avtalsslutande staterna, anses han ha hemvist i den avtalsslutande stat, med vilken hans personliga och ekonomiska förbindelser Ă€r starkast (centrum för levnadsintressena). 

Om det icke kan avgöras i vilken avtalsslutande stat han har centrum för sina levnadsintressen eller om han icke i nĂ„gondera avtalsslutande staten har ett hem som stadigvarande stĂ„r till hans förfogande, anses han ha hemvist i den avtalsslutande stat, dĂ€r han stadigvarande vistas. 

Om han stadigvarande vistas i bĂ„da avtalsslutande staterna eller om han icke vistas stadigvarande i nĂ„gon av dem, anses han ha hemvist i den avtalsslutande stat dĂ€r han Ă€r medborgare. 

Om han Àr medborgare i bÄda avtalsslutande staterna eller om han icke Àr medborgare i nÄgon av dem, avgör de behöriga myndigheterna i de avtalsslutande staterna frÄgan genom överenskommelse.

Till exempel en svensk pensionÀr som har bostad i bÄda lÀnderna, pension frÄn Sverige, familj i Sverige och ingen ekonomiska verksamhet i Spanien anses sÄledes enligt detta avtal ha hemvist i Sverige och vara skattskyldig enbart i Sverige. (Undantag fastighet se nedan).

 Artikel VI    Fastighet

Inkomst av fastighet, dÀri inbegripet inkomst av lantbruk och skogsbruk fÄr beskattas i den avtalsslutande stat, dÀr fastigheten Àr belÀgen.

Denna text Àr utformad av Gerard Boeke 2015-01-21. LÀsaren ansvarar sjÀlv för sina handlingar och författaren tar inte ansvar för vad myndigheter kan komma att göra. Texten fÄr kopieras om kÀllan anges.

———————————————-

En lĂ€nk dĂ€r det stĂ„r om spanska padron och residenciacertifikatet: http://www.abacoadvisers.com/sv/taxonomy/term/8513/all

-——–——-—––—

Fyller pÄ med ytterligare funderingar

Efter detta liv

Ej resident i Spanien. Vid dödsfall utomlands faststĂ€lls den avlidnes identitet av lĂ€kare eller polis som ocksĂ„ kontaktar ambassad. Ambassaden anmĂ€ler till Ud:s konsulĂ€ra enhet. Den handlĂ€ggaren kontaktar polisens rikskommunikationscentral (RKC) för att fĂ„ veta vem som Ă€r nĂ€rmast anhörig.

Det Àr polisen i det distrikt dÀr den anhörige Àr bosatt som ansvarar för att framföra dödsbudet. Det kan ocksÄ framföras av prÀst eller kurator. Vanligtvis framförs beskedet muntligen vid hembesök hos nÀrmast anhörige.

Man ber den anhörige att kontakta UD angĂ„ende försĂ€kringar och för att ta reda pĂ„ de anhörigas önskemĂ„l om hemtransport av kvarlevorna.

Ambassaden ansvarar för att utfÀrda de officiella intyg som behövs, för att med flyg kunna Äterbörda stoftet efter den avlidna till Sverige. NÀr den avlidne har en reseförsÀkring gÄr Àrendet vidare till försÀkringsbolagens larmcentraler som tar över handlÀggningen. DÀrmed upphör UD:s ansvar.

FörsÀkringsbolaget hanterar alla praktiska arrangemang, kontaktar en lokal begravningsentreprenör och ordnar transport till Sverige.

 NĂ€r det inte finns nĂ„gon giltig försĂ€kring fĂ„r de anhöriga betala och ambassaden ansvarar för de praktiska arrangemangen

Det kostar ca 120 000 svenska kronor att transportera en kista till Sverige. Att ta hem en urna dĂ€remot, kostar ungefĂ€r som en flygbiljett.

 Om det inte finns pengar i dödsboet eller om inte nĂ„gon familjemedlem finns som tar hand om det ekonomiska, arrangerar den svenska ambassaden pĂ„ statens bekostnad ”en enkel men vĂ€rdig gravsĂ€ttning”

Svenskar fast bosatta och residenta i Spanien

”Vid dödsfall skriver lĂ€karen en dödsattest. Personalen pĂ„ sjukhuset brukar hjĂ€lpa att kontakta en begravningsentreprenör. Den kontaktar konsulatet som meddelar dödsfallet till utrikesministeriet i Sverige.

Om den avlidne var ensamstÄende ansvarar utrikesministeriet för att kontakta de anhöriga i Sverige. Annars Àr det en bekant eller familj som kontaktar resten av familjen.

Den svenska ambassaden eller konsulatet ska alltid underrĂ€ttas nĂ€r en svensk medborgare avlider i Spanien. Man bör Ă€ven informera den spanska myndigheten ”Registro Civil”.

Det Ă€r viktigt att familjen vet vad att göra. Kylhus finns dĂ€r de avlidna kan ligga i nĂ„gra dagar, sĂ„ att de anhöriga har möjlighet att komma till begravningen”

———————————————-